Suomalaiset ovat kekseliäitä saunan rakentajia
Suomalaiset ovat tunnetusti saunahullua kansaa. Maassamme on arvioiden mukaan peräti miljoona erilaista saunaa, joista suurin osa on yksityisessä käytössä. Kylään mentäessä on mukava arvioida isännän tai emännän sauna ja löylyjen laatu. Saunan erikoispiirteistä löytyykin loputtomasti juteltavaa. Tämä kielii siitä, että sauna on suomalaisen kulttuurin sydän, ja yksi kaikkein tärkeimpiä asioita mitä suomalaiset jäävät kaipaamaan ulkomailla asuessaan.
Suomalaisten saunainto näyttäytyy myös loputtomissa saunaan liittyvissä tapahtumissa. Saunafestivaaleja järjestetään joka vuosi ympäri maata. Niitä on monenlaisia, ja isoimmat houkuttelevat tuhansia kävijöitä. Suomessa järjestettiin myös takavuosina saunomisen MM-kilpailut. Ne loppuivat kuitenkin siihen, kun suomalainen ja venäläinen kilpailija menivät finaalissa saunaan, ja venäläinen kuoli. Tällaisten kilpailujen tilalle on onneksi tullut muita saunaan liittyviä tapahtumia. Erityisesti pääkaupungilla ilahduttaa yleisten saunojen takaisin tuleminen. On ymmärretty, että ihmiset kaipaavat urbaaneja kohtaamispaikkoja, joissa on rauhallinen tunnelma.
Suomalaisten kekseliäisyys näkyy myös saunan rakentamisessa, ja kansalaiset tuntuvat oikein kisailevan siitä, kuka onnistuu rakentamaan kaikkein eriskummallisimman saunan. Joku saattaa rakentaa kierrätysmateriaaleista oman löylypaikan, toinen taas saattaa kokeilla saunan rakentamista maakuoppaan tai kasvihuoneeseen. Peräkärryllisiä saunoja voi ostaa jo tilauksesta, eikä ole lainkaan ennenkuulumatonta, että joku on saattanut rakentaa saunan kaivinkoneeseen tai kuorma-autoon. Telttasaunat ovat jo pitkään olleet suosittuja eräilijöiden ja varusmiehien keskuudessa.
Eriskummalliset saunat eivät kuitenkaan takaa välttämättä hyviä löylyjä, vaan into rakentaa omituisia saunoja lienee kilpailussa ja halussa päästä lehtien palstoille. On kuitenkin olemassa perinteistä poikkeavia saunomismuotoja, jotka takaavat erinomaiset löylyt ja jopa paremman saunakokemuksen kuin tavallinen sauna kesämökillä. Mikäköhän sellainen mahtaisi olla? No tietenkin laivasaunat. Tämä blogi keskittyy esittelemään erilaisia laivasaunoja ja antamaan neuvoja siitä miten niitä rakennetaan. Suomalaisissa rahtilaivoissa on tunnetusti ollut saunoja, mutta nykyään ihmiset rakentavat sellaisia myös omiin pienempiin laivoihin.
Mikä tekee laivasaunoista niin erikoisia?
Laivasaunoissa viehättää eniten juuri veden läheisyys. Saunoja voi kuulla laineiden liplatuksen samalla kun saunoo. Monet rakentavat myös ikkunallisen saunan, jolloin lauteilta voi tuijottaa meri- tai järvimaisemaa. Toinen laivasaunojen etuus on tietenkin liikkumisen vapaus. Ankkurin voi nostaa koska tahansa, ja vaihtaa maisemaa. Polttoaine on toki kallista, mutta jo pienen merimatkan päässä satamasta voi sijaita ihanan rauhallinen paikka, jossa saunomisesta voi nauttia täysin uudessa ympäristössä. Juuri liikkumisen vapaus ja alati muuttuvat maisemat lienevät laivassa saunomisen parhautta. Toisaalta laivasaunat mahdollistavat intiimimmän ja eksklusiivisemman tunnelman. On aivan eri asia viedä vaikkapa rakastettu saunomaan keskelle merta, kuin saunoa taloyhtiön saunassa.
Laivassa asuminen ei ainakaan toistaiseksi ole ollut sallittua Suomessa, mutta tämä ei ole estänyt joitakin asumasta vanhoissa laivoissa jopa ympärivuotisesti. Mikäli laiva on suunniteltu asumiskäyttöön, on hyvinkin järkeenkäypää rakentaa siihen sauna. Blogin tarkoituksena onkin levittää tietoisuutta myös laivassa asumisen kulttuurista.
Saunominen laivassa tarjoaa aina unohtumattoman saunakokemuksen, joten tätä blogia kannattaa ehdottomasti seurata. Kenties joku rohkaistuu myös rakentamaan oman laivasaunan tai ostamaan pienen paatin, jossa on myös sauna. Tämän blogin kautta saat myös yhteyden muihin laivasaunojen harrastajiin, ja mahdollisuuden jakaa kokemuksia. Myös aloittelijoille on saatavilla runsaasti tietoa laivassa saunomisesta.